דמי לידה
גמלה המשולמת לאישה עובדת שיצאה לחופשת לידה, על מנת לפצות אותה על אובדן הכנסה בזמן שבו אינה עובדת. מדמי הלידה ינוכו דמי ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ומס הכנסה. גברים החולקים את חופשת הלידה, יכולים להיות זכאים לדמי לידה לאב.
תקופת תשלום דמי הלידה נקבעת בהתאם לתקופה שהעובדת שילמה דמי ביטוח לאומי. החל מינואר 2017, אורך חופשת הלידה הוא 15 שבועות. שיעור דמי הלידה נקבע בהתאם לגובה המשכורת של העובד/ת, ויכול להגיע עד לסכום המקסימלי של 1,459.5 ש"ח ליום, נכון לשנת 2017.
מהם התנאים לזכאות?
- עובדת לקראת לידה ולאחריה, מבוטחת בביטוח הלאומי, ועונה על אחד מהתנאים הללו:
- עובדת כעצמאית או כשכירה המועסקת בישראל (כולל עובדת זרה)
- עובדת שכירה המועסקת בחו"ל תהיה זכאית במקרים הבאים: תושבת ישראל שחוזה העבודה שלה נקשר בישראל, או אזרחית ישראל שמועסקת בנציגות ממשלתית בחו"ל במעמד ארעי ובן זוגה אינו תושב חוץ או מועסק על ידי תושב חוץ
- מי שמלאו לה 18 שנים, ונמצאת בהכשרה מקצועית או שיקום מקצועי במקום שאושר על ידי ביטוח לאומי. וזאת בתנאי שעבדה לפחות 30 ימים רצופים בסמוך להפסקת עבודתה בזמן ההריון
- לידה מוגדרת כלידת ולד חי או לידה לאחר 22 שבועות של הריון. יולדת שילדה לאחר 22 שבועות ולד מת או שנפטר לאחר הלידה- זכאית לדמי לידה
- גברים החולקים עם בנות/בני זוגם את חופשת הלידה, בתנאי שאורך החופשה של הגבר הוא שבוע לפחות
בדקו זכאותכם לדמי לידה במחשבון של הביטוח הלאומי
במקרה של זוג גברים, ישולמו דמי הלידה לאב הביולוגי שיצא לחופשת לידה, אם היה מבוטח בביטוח לאומי (בתנאי שהיולדת אינה זכאית לדמי הלידה).
במקרה של זוג נשים, היולדת זכאית לדמי הלידה אם יצאה לחופשת לידה והייתה מבוטחת בביטוח לאומי. בת זוגה של היולדת יכולה לחלוק איתה את חופשת הלידה בהתאם לתנאים הדרושים לזכאותם של גברים.
כמה דגשים שכדאי לדעת
- ברוב המקרים דמי הלידה ישולמו אוטומטית על ידי הביטוח הלאומי. במקרים של לידת בית, היולדת צריכה להגיש את התביעה לתשלום דמי לידה באופן עצמאי.
- הורים נוספים שיכולים להיות זכאים לדמי לידה (בהתאם לקריטריונים): הורים מאמצים, הורים אומנים, הורים מיועדים בהליך פונדקאות.
- יולדת או אם מאמצת יכולה להאריך את חופשת הלידה ולהמשיך לקבל דמי לידה עבור תקופת ההארכה במקרים הבאים: לידה של יותר מילד אחד או אשפוז של היולדת או הילד.
- במידה ולאחר קבלת דמי הלידה, העביר המעסיק תשלום נוסף (למשל דמי הבראה, ביגוד, בונוס) שמתייחס גם לתקופה שלפיה חושבו דמי הלידה, וסכום תשלום זה עולה על רבע משכר המינימום- זכאי/ת העובד/ת לקבלת הפרשים. במקרה זה יש להגיש בקשה לביטוח הלאומי בצירוף תלושי המשכורת.
- עובדת עצמאית יכולה לתחזק את העסק במהלך חופשת הלידה מבלי לפגוע בזכאותה לדמי לידה, אך יש לקבל אישור לכך מהביטוח הלאומי.
- במידה וישנו חוב לביטוח לאומי של עובדת עצמאית, המוסד לביטוח לאומי רשאי לזקוף על חשבון החוב את דמי הלידה המגיעים לה. עובדת עצמאית שתביעתה לדמי לידה או לשמירת היריון נדחתה עקב פיגור בתשלום דמי הביטוח הלאומי, עשויה להיות זכאית לתשלום הענקה מטעמי צדק במקום דמי הלידה.
- במקרה בו דמי הלידה משולמים אוטומטית והיולדת מעוניינת שבן זוגה יחליף אותה בחופשת הלידה, יש להודיע על כך לביטוח הלאומי לפני הלידה.
- נסיעה לחו"ל במהלך חופשת לידה לא פוגעת בזכאות לדמי לידה.
האזינו לטיפים של גילי
זכויות דמי לידה ואבטלה
אישה שעובדת בחו"ל, זכאית לדמי לידה?
עברתי ניתוח קיסרי בבית חולים, האם מגיע לי כסף מהביטוח הפרטי?